Klíma fogalomtár

klima-fogalmak

Ha szeretne tájékozódni klímákkal kapcsolatban, akkor biztosan sok új, nehezen érthető fogalommal fog találkozni. Sokszor a szakmai cikkek nem magyarázzák el ezeket.

Folyamatosan bővülő cikkünkben elmagyarázzuk érthetően és röviden az összes fontos fogalmat a klímákkal kapcsolatban.

Klíma témával kapcsolatos fogalmak

Klíma, légkondicionáló fogalma

Olyan elektromos berendezés, ami az adott helység (szoba, autó, stb.) hőmérsékletét csökkenteni vagy növelni tudja mesterséges légáramlat létrehozásával. A beállított hőmérsékletet képes elérni.

Inverteres split klíma jelentése

Mindkét idegen szót meg kell magyarázni és akkor egyértelművé válikaz egész fogalom jelentése. Az inverter szabályozza a kompresszor működését, mellyel optimális működés érhető el. A split pedig osztott-at jelent, vagyis a klíma beltéri és kültéri egységből áll.

Részletesen is olvashat az inverteres split klímáról!

Oldalfali klíma

Kis- és közepes méretű szobák, irodák bármely falára telepíthető klímaberendezés. Hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmasak. Kis teljesítmény, praktikus és dizájnos kivitelezési lehetőségek.

Részletesen bemutattuk az oldalfali klímákat a Mit érdemes tudni az oldalfali klímáról? című cikkben.

EER/COP érték

A klímaberendezések energiaosztály besorolásával kapcsolatos két legfontosabb mérőszám.

Az EER azt jelenti, hogy ha 5 kW hűtőteljesítményt termel 1 kW hűtőenergiából, akkor az EER értéke 5.0.

A COP érték azt jelenti, hogy 1 kW energiából 5 kW hőenergiát képes termelni, tehát a COP értéke 5.0. Minél magasabb ez a két érték, annál jobb az energiaosztály besorolása az adott készüléknek.

Inverteres kompresszor

A modern inverteres split klímák esetében a kompresszor működését az inverter szabályozza. Ezáltal optimális, hatékonyabb működést és alacsonyabb fogyasztást érhetünk el. A kültéri egységben kap helyet, így a klimatizált helységben a zajszint is alacsonyabb.

Kondenzvíz

A klímaberendezés működése közben kicsapódott pára a készülék hideg felületén. Cseppfolyós pára, ami teljesen ártalmatlan.

Célhőmérséklet

Az a beállított hőmérséklet, amire a helységet le kell hűtenie vagy fel kell melegítenie az adott klímaberendezésnek.

“On-off” klíma

A régi hagyományos klímákat hívhatjuk “on-off” klímának. Ez abból ered, hogyha a beállított hőmérséklet fölé emelkedik a szoba hőmérséklete, akkor automatikusan bekapcsol a klíma és elkezdi hűteni a szobát. Ha pedig elérte a szoba hőmérséklete azt a megadott pontot, amire beállítottuk, akkor lekapcsol.

Kazettás klíma

A kazettás klímaberendezéseket használják álmennyezettel rendelkeő irodák, éttermek, boltok vagy akár magas mennyezettel rendelkező lakások esetében. Tökéletesen beilleszthető az álmennyezetbe. Kültéri és beltéri egységgel is rendelkezik.

Légcsatornázható klíma

Az egyik legsokoldalúbb klíma típus. Kis teljesítménytől kezdve az egészen nagy teljesítményekig bármi megoldható vele. Előre meg kell tervezni az épület építésekor és a légcsatornákat kiépíteni. Egy beltéri elosztó egységgel és több kültéri egységgel akárhány helységet hűteni vagy fűteni lehet.

Ha nem találja itt azt a fogalmat, amire szüksége lenne, akkor írja meg nekünk és bővítjük cikkünket!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .