Klíma éjszakai üzemmód

klima-ejszakai-uzemmod

Mindenki aki nyáron használt már klímaberendezést tudhatja, hogy a legnagyobb forróságban bizony még este sem hűl le annyira a kinti levegő, hogy a klíma használatát mellőzhessük. Erre a célra fejlesztették ki a gyártók az éjszakai üzemmódot, amely nagy hasznunkra lehet, az éjszakai hőmérséklet kordában tartására és az energiatakarékosságban is.

Klíma éjszakai üzemmód lényege

Sokan követik el azt a hibát, hogy a klímaberendezést nappal és este, a lefekvés idején is ugyanarra a hőmérsékletre állítják. Ez amellett, hogy egészségtelen, ráadásul gazdaságtalan is, ezért mindenképp használjuk az éjszakai üzemmódot, ha lehetőségünk van rá.

Az éjszaka során szervezetünk pihenő fázisba kerül, ezért ilyenkor a nappalitól eltérő hőmérséklet az ami kedvez a megfelelő pihenéshez.

Ezt a klímaberendezések éjszakai üzemmódja is figyelembe veszi és ez alapján üzemel ilyenkor a berendezés is.

Éjszakai üzemmód működése

A ventilátor sebesség vezérlése ebben az üzemmódban automata üzemmódra áll, hogy pontosan a megfelelő kapacitással működhessen.

Ezt követően a beállított hőmérséklet 1 órával később 1°C-kal emelkedik hűtés üzemmódban, illetve fűtéskor 1°C-kal csökken, hogy ezzel is követhesse szervezetünk bioritmusát alvás közben.

Az üzemmód 2 óra múlva már az eredetileg beállított értékhez képest 2°C-kal melegebb értéken üzemel, illetve fűtés közben épp ellenkezőleg 2°C-kal kisebb hőmérsékleten.

Miután eléri ezt az értéket a hőmérsékletet már nem változtatja tovább, csupán tartja ezt a szintet.

A bekapcsolástól számított 7 óra elteltével a készülék pedig magától kikapcsol.

klima-ejszakai-uzemmod

Gazdaságos és egészséges

Ebből a működési ciklusból is jól látszik, hogy a berendezés az éjszakai üzemmódban automatikusan emeli, illetve csökkenti a beállított hőmérsékletet, hogy ezzel is kövesse megfelelő alvásunk bioritmusát.

Emellett az sem elhanyagolható, hogy ez a speciális üzemmód elősegíti, a klímaberendezések működésének gazdaságosságát és ezáltal pénzt is spórol számunkra.

Az éjszakai üzemmód nagyban hozzájárul az energiatakarékos működéshez, de ennél több mindent érdemes figyelembe venni ahhoz, hogy valóban kevesebb energiát fogyasszon. A Klíma energiatakarékos használata című cikkben erről részletesen írtunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .