Klíma energiatakarékos használata

inverteres-klima-falon

Hogyan lehet a klímát energiatakarékosan használni? A mai modern inverteres klímák használata már csekély áramfogyasztással jár. Elkerülni nem lehet, viszont bizonyos kényelmi funkciókkal lehet csökkenteni és optimalizálni ezt az alacsony energiafogyasztást is. Az alábbi cikkben ezek közül olvashat párat.

Gazdaságos üzemmód

Érdemes már a vásárlás előtt olyan klímát választani, amely már alapjáraton rendelkezik gazdaságos üzemmóddal. Ilyenkor a beépített vezérlőegység automatikusan változtatja a termosztát beállítását az aktuális hőmérséklet függvényében, így elkerülve a felesleges hűtést/fűtést. Többnyire azokat a klímákat amik ECO jelzéssel vannak ellátva rendelkeznek ilyen üzemmóddal. Így megvalósítható a klíma energiatarékos használata.

Gazdaságos üzemmód hiányában sem lehetetlen csökkenteni a fogyasztáson, azonban ilyen esetben célszerű a klíma erősségét manuálisan mindig az adott hőmérséklethez igazítani.

Éjszakai üzemmód

A nyári tartós kánikulában sokszor előfordulnak olyan hetek, amikor bizony éjszaka se megy 25 fok alá a hőmérséklet. Ilyen esetekben örök kérdés, hogy érdemes-e éjszaka is üzemeltetni a klíma berendezést. Sokan ilyenkor attól tartanak, hogy mivel hangos, sokat fogyaszt, illetve lehet, hogy egy ponton túl már feleslegesen végzi a hűtést. Ilyenkor jól jön az éjszakai üzemmód, amely extra csendes, illetve energiatakarékosságban is verhetetlen.

Az éjszakai üzemmódról külön cikkben is írtunk részletesen a Klíma éjszakai üzemmód című cikkben.

Mit tehet, ha nincs éjszakai üzemmód egy klímán? Be lehet állítani az erősséget egy alacsonyabb szintre, bízva abban, hogy éjszaka legalább a beáramló nap erejét nem kell túlhűteni és az áramfogyasztás máris mérsékelhető.

Érdemes ismerni az áramfelvételét is, amiről az Inverteres klíma áramfelvétele című cikkben írtunk.

inverteres-klima-falon

Mozgásérzékelő

A nap folyamán könnyen lehetnek olyan időszakok, amikor akár órákig nem tartózkodunk az adott szobában, így gyakran feleslegesen üzemel a berendezés. A mozgásérzékelő rendszer megléte garantálja, hogy a klímaberendezés érzékeli, ha nem tartózkodik a helyiségben, és lecsökkenti a készülék teljesítményét. Fontos kiemelni, hogy nem áll le teljesen, tartva ezzel egy alap hűtési szintet. Ha visszatér a helyiségbe, a berendezés ismét visszaáll az eredetileg beállított üzemmódra.

Mozgásérzékelő nélkül is lehet természetesen némileg javítani a fogyasztáson. Amikor tudjuk, hogy hosszabb időre kimegyünk az adott helyiségből, célszerű visszavennünk a klíma teljesítményéből. Természetesen nem lesz annyira optimális a fogyasztás, mintha egy automatizált rendszer tenné helyettünk mindezt, de nap végén így is szemmel láthatóan csökkenthető a szolgáltató számláján szereplő összeg.

Akkor lesz igazán energiatakarékos, hogyha ismerjük a fogyasztását és megfelelően használjuk ki. Az Inverteres klíma fogyasztása című cikkben erről részletesen írtunk.

Időzítés

Az időzítő megléte hasznos, ha beállítva már hazaérkezésünkkor kellemes hőmérséklet várj minket. Ráadásul, ha tudjuk, hogy számunkra csak a délutáni órákban szükséges a klíma működése, akkor ezt is könnyedén beállíthatjuk és a rendszer magától kikapcsol a megjelölt időpontban ezzel is spórolva költséginken.

Mi a helyzet, ha nincs időzítő? Még annak is lesz nyoma lehet a villanyszámlán, ha a lehető legkisebb teljesítményen fut a klíma egész nap, ezért ez spórolás szempontjából nem ajánlott. Egy hajnali keresztszellőztetés után viszont le lehet engedni a redőnyöket, be lehet csukni a nyílászárókat, így azért korlátozható a szoba melegedése és ezáltal hazaérkezésünkkor a klímának nem kell olyan magas hőmérsékletről lehűteni a benti levegőt.

Tehát ezekkel a funkciókkal és megoldásokkal könnyen megoldható a klíma energiatakarékos használata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .