Legjobb inverteres klíma

legjobb-inverteres-klima

Manapság már mindenütt elterjed az inverteres klímák használata. A zajos és magas energiafogyasztású hagyományos klímákat már szinte mindenhol leváltották ezek a modernebb, költséghatékonyabb típusok. Ugyanakkor még az inverteres klímák között is vannak különbségek, ezért nem árt ha szemügyre veszünk néhány olyan pontot, hogy mitől is lesz a legjobb egy inverteres klíma.

Fűtés klímával

Magyarországon egyelőre még elég szokatlan, hogy fűtésre is használják a klímakészülékeket, sokan még mai napig nem is tudják, hogy ez egyáltalán lehetséges. Természetesen nem minden klímaberendezés alkalmas fűtésre, de a modern, inverteres klíma típusok között vannak kifejezetten fűtésre optimalizáltak.

Ezeknek a korszerű berendezéseknek az üzemi tartománya rendkívül széles. Éppen ezért érdemes az őszi, átmeneti időszakban is bekapcsolni őket, hiszen a lakásban a megfelelő, komfortos hőmérséklet szinten tartása összességében kevesebb energiaráfordítással jár, mint egy helyiség felfűtése. Amellett, hogy környezetbarát fűtési mód, a beruházási költségei pedig relatív alacsonyak, a klímaberendezés megvásárlásán és felszerelésén túl nincsenek tervezési, engedélyeztetési, kémény építési… költségek.

Miért jobb klímával fűteni?

A hőszivattyúval történő fűtés jelenleg az egyetlen olyan elektromos fűtés, amely csekély költségért cserébe tökéletes komfortot biztosít. A csekély költség annak köszönhető, hogy gyakran a gáz üzemű fűtéseknél is olcsóbb lehet, viszont káros anyag kibocsájtása nincsen és viszonylag egyszerűen és emellett gyorsan be is üzemelhető. Nincs szükség tervekre, engedélyekre, bélelt kéményre, csak meg kell rendelni a beszerelést és az a telepítés napján már azonnal használható is.

Nem mellesleg az elektromos szolgáltatók méltányolják a hőszivattyúval való fűtést, ezért október 15. és április 15. között kedvezményesen, fél áron biztosítanak elektromos áramot ezen berendezések üzemeltetéséhez. (H tarifa)

Az Inverteres klíma fogyasztása című cikkben részletesen írunk a fogasztással kapcsolatos tudnivalókról.

Wifi-s klíma

A modern generációk számára egyre fontosabbak az innovatív megoldások és ahhoz, hogy bármit-bárhonnan elérhessenek az internet és mobiltelefonjuk segítségével. Éppen ezért már évekkel ezelőtt megjelentek a magyar piacon is a WIFI vezérlésű klímák.

Jelenleg pillanatban két fajtáját különböztetjük meg:

  • a wifi modullal alapból felszerelt klímaberendezés
  • a wifi adapterrel utólagosan ellátott légkondicionáló

Mi az a Wifi-s klíma?

Ezek az eszközök olyan berendezések, amik lehetővé teszik, hogy készülékünket egy alkalmazáson, „appon” keresztül tudjuk okos telefonnal, táblagéppel vagy számítógéppel irányítani, akár távolról is.

Ehhez először letöltjük a megfelelő alkalmazást telefonunk, vagy arra az eszköre amelyről irányítani szeretnénk. A kezdő beállítások után, összehangoljuk, azaz párosítjuk a telefonunkat és a klímánkat. Miután ezeket a műveleteket sikeresen elvégeztük, már vezérelhetjük is klímánkat telefonunkról, helyben vagy távolról. Helyben alkalmazva ezzel a funkcióval a légkondicionáló távirányítóját tudjuk kiváltani a.

Nagyon fontos megjegyezni azt, hogy mit is tudunk pontosan a programunkkal beállítani, ez függ egyrészt a wifi-s klíma tudásától másrészt pedig a használt alkalmazástól. Emiatt könnyen előfordulhat, hogy sokkal több mindent be tudunk állítani az adott alkalmazással, mint a távirányítóval, de az is előfordulhat, hogy csak korlátozott funkciókat tudunk majd elérni.

legjobb-inverteres-klima

Környezetbarát klíma

Hazánkban is egyre inkább előtérbe kerül a környezetbarát és környezettudatok klíma technológiák alkalmazása. Technikailag mára már hatalmas fejlődésen mentek keresztül az évtizeddel ezelőtti alkalmazott megoldásokhoz képest. A gyártók és a fogyasztók is egyre innovatívabb megoldásokat keresnek, ezért a klímaberendezés műszaki tulajdonságai mellett nagyon fontos lett a hűtőközeg összetétele is.

Régi környezetszennyező légkondicionálók

Az ózonréteg károsodását nagyban befolyásolták a régi freon tartalmú gázok hűtőközegként való használata. Az ózonréteget lebontó vegyi anyagok tiltásáról Montrealban született egyezmény 1987-ben. Ettől kezdve első lépésben az ózonkárosító anyagok használatát szüntették meg, de e mellett a felmelegedést elősegítő gázok csökkentésére is egyre nagyobb figyelem helyeződött. Végül kifejlesztették az új környezetbarát hűtőközeget: az R32-t.

R32, a környezetbarát hűtés

Az R32-es hűtőközeg egy speciálisan tisztított fluorid. Környezetbarát gáz, az ózonlebontó képessége nulla. Az R32-es szagtalan, ugyanakkor gyúlékony gáz. Bár gyúlékonysága nagyon alacsony, csak közvetlen tűz esetén gyullad meg. Ezen kívül bizonyos körülmények között robbanékony is. Elterjedése a japán klímagyártóknak köszönhető.

R410, a legelterjedtebb hűtőközeg

A legtöbb korábbi gyártású klíma még az R410A hűtőközeggel van feltöltve. Ezt a hűtőközeget 2010 óta használják. Az ózonréteg elvékonyodásához ez a gáz sem járul hozzá, de a felmelegedéshez hozzájárul használatakor. Használata biztonságosnak mondható, atmoszférikus nyomáson és hőmérsékleten nem gyúlékony, viszont laboratóriumi vizsgálatok során kimutatták, hogy bizonyos körülmények között az lehet.

A legtöbb modern, már 2019-ben gyártott klíma R32 hűtőközeggel van ellátva (másik jelölése HFC-32). Természetesen a többi hűtőközeggel is kitűnően működnek a klímák, de a környezettudatos vásárlóknak fontos lehet, hogy milyen hűtőközeggel van töltve új klímaberendezése.

Extra funkciók

Az eddig felsorolt funkciók mellett, a kényelmi szolgáltatások is fontosak lehetnek a fogyasztók számára, a megfelelő klíma kiválasztása során.

Ilyen lehet többek között a:

  • kiemelkedő teljesítmény (A++ vagy A+++ energiaosztály)
  • felhasználóbarát vezérlés (egyszerű beállítás és karbantartás)
  • légtisztító szűrők megléte (légszennyező anyagok, allergének kiszűrésére)
  • extra csendes működés (hogy az alvást se zavarja)
  • kompakt méret (kis hely esetén fontos szempont lehet)

Összegzés

Ezen kívül még persze számos szubjektív szempont is felmerülhet új klímaberendezésünk beszerzése során. Ezért mindenképp érdemes összegyűjtenünk azokat a szempontokat és funkciókat, amik számunkra szükségesek és csak ezt követően választjuk ki az igényeinknek legjobban megfelelő készüléket.

Az inverteres klíma kifejezés jelentését a Mit jelent az inverteres klíma?című cikkben írjuk le.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .