Inverteres klíma fogyasztása

inverteres-klima-fogyasztasa

A mai modern klímák ma már gazdaságos technológiával is párosulnak. Ráadásul ez már mindenki számára elérhető! A zajos, áramszámlát igencsak megterhelő és környezetre káros klímák már a múlté. A modern inverteres klíma fogyasztása töredéke a tíz évvel ezelőtti típusokhoz képest, így rengeteget spórolhatunk is velük.

Mitől függ a klíma fogyasztása?

Először is fontos kiemelni, hogy a klímaberendezések hűtőteljesítménye és fűtőteljesítménye nem egyenlő az általa fogyasztott elektromos áram fogyasztásával még akkor sem ha mindkettő mértékegysége kW.

Egy 3,5 kW-os hűtőteljesítményű átlagos inverteres klíma elektromos fogyasztása hűtés üzemben 1000-1100 W/h, ami kevesebb, mint egy hajszárító fogyasztása. Miután pedig vége a hűtés fázisnak ez az érték még ennél is kevesebb.

A klíma üzemideje, így energia fogyasztása függ attól, hogy:

  • inverteres, vagy nem inverteres klíma készülékkel rendelkezik
  • milyen minőségű a klíma (hatásfok: EER-COP érték)
  • rendszeresen karban van-e tartva, gázhiányos-e
  • milyen hűtő / fűtőteljesítményű (helyes méretezés) klíma készüléket vásárol
  • aktuálisan milyen hőmérséklet van a szabadban, és a helyiségben – ehhez képest hol a célhőmérséklet
  • milyen a ház hőszigetelése
  • milyen hőtermelő eszközök vannak még a légkondival hűtendő-fűtendő helyiségben.

Mi jelzi a klíma energiatakarékosságát?

A gyártók minden esetben megadják a berendezés hatékonyságát jelző értékeket (EER, SEER, COP, SCOP), ami egy jó kiinduló pont lehet vásárlást megelőzően.

EER

Az EER (Energy Efficiency of Room Air Conditioners, vagyis a szobai légkondicionáló energiahatékonysági mutatója) megmutatja a hűtési hatásfokot a befektetett energiához képest. Egy 3,5 EER értékkel rendelkező, 2,5 kW-os klíma (2,5 kW/3,5 =) 0,714 kW fogyasztással bír. Ezt azonban folyamatos 100%-os terhelés mellett adják meg, amit egy inverteres klíma csak ritkán ér el, azt is csak a hűtési fázisban.

COP

COP (Coefficient of Performance, vagyis a légkondicionáló teljesítmény-mutatója) jellemzően leírja a befektetett és az előállított energia mértékét, tehát ez tekinthető a hatékonyság mérőszámának.

COP = előállított energia / befektetett energia.

Ehhez érdemes tudni, hogy a korszerű inverteres klíma a befektetett és a környezetből kivont energiával együttesen kapott fűtési energiával tudja fűteni a házat, ezért lehet a COP értéke egynél magasabb, azaz több az előállított energia, mint a befektetett.

A COP (és persze az EER) érték ugyanakkor változik a belső és a külső hőmérséklet hatására is. Minél nagyobb a hőmérséklet-különbség, annál kisebb lesz a COP értéke és fordítva. A gyakorlatban ezek szerint egy 3,5 COP értékkel rendelkező klíma 1 kW befektetett energia fogyasztása mellett (3,7×1 kW =) 3,5 kW fűtési energia leadására képes.

SEER, SCOP

A megadott EER és COP értékek a klíma energiafogyasztása szempontjából egy adott időpillanatra vonatkoznak. Ehhez képest az SEER és az SCOP egy-egy teljes szezont ölelnek fel, amikor a hőmérséklet folyamatosan változik. Ezek a mutatók a klíma fogyasztása szerint jobban közelítenek a valós, életszerű értékekhez. Értelmezésük és számításuk az előzőekhez hasonlóan történik, csak egy teljes időszakra vonatkoznak.

inverteres-klima-fogyasztasa

Mennyibe kerül a klíma használata?

Egy átlagos lakás és egy darab beltéri klímaegység esetében 6.000-8.000Ft/hó a várható villanyszámla növekedés. Mivel egy nyáron 2-3 hónapot kell intenzívebben hűteni, így 20-25.000Ft/szezon költségre számíthatnak.

Természetesen ezt a költséget nagyban befolyásolják a fentebb is taglalt isméervek, mint a klíma típusa, energetikai besorolása „EER, SEER, COP, SCOP” értéke, a használati szokások, az elvárt hűtési intenzitás, a lakás benapozottsága, szigeteltsége, ablakok helyzete és fekvése.

Miért energiatakarékos az inverteres klíma?

Mivel az inverteres klímák széles tartományban adják le a teljesítményüket így a lehűtés fázisa után már sokkal energiatakarékosabban működnek. Ez a régebbi típusú klímaberendezésekről nem mondható el, mert azok 100%-on dolgoznak míg el nem érik a kívánt hőmérsékletet, majd kikapcsolank. Ennek a modern működésnek is köszönhető, hogy mára nagy mértékben elterjedtek az A+ és A++ os energiaosztályba sorolt klímák, amelyek működésük során kedvező áramfogyasztással párosulva jóval nagyobb komfortérzetet nyújtanak.

Az áramfelvétel jelentősen befolyásolja az inverteres klíma fogyasztását. Az Inverteres klíma áramfelvétele című cikkben erről részletesen írunk.

Fűtéskor is kevesebbet fogyaszt a klíma?

Fűtési üzemmódban természetesen többet fogyasztanak a klímák, mint amikor csak hűtésre használjuk. Éppen ezért a gyártók általában a klímák energetikai besorolását mindkét üzemmódban megadják egy műszaki adatlapon (pl: A+/A), ahol az első a hűtés, a második pedig a fűtés értéke.

A fűtéskori áramfelvételt nagyban meghatározza a külső levegő hőmérséklete, mivel a hőszivattyús elven működő klíma a környezeti levegőből „vonja ki a hőt”, ezért a hatékonysága is jelentősen romlik a kemény mínuszokban. A kifejezetten fűtésre is alkalmas klímák bár mínusz 15-20 fokos hidegben is adnak még le használható teljesítményt, de a hagyományos modellek ilyenkor már leginkább csak az elektromos fűtőtestek hatékonyságával képesek dolgozni.

Mivel javítsuk a klíma fogyasztását?

Már azzal is spórolhatunk, ha meglévő klímát rendszeresen tisztítjuk, vagy épp tisztíttatjuk, hiszen az eldugult szűrők, elkoszolódott hőcserélők akadályozzák a levegő szabad mozgását, ezáltal feleslegesen megnő a klíma üzemideje (illetve túlmelegedik), és emiatt csökkent hatásfokkal üzemel.

Emellett nem árt bizonyos időközönként a klíma hűtőközegét is leellenőriznünk, hiszen a benne található gáz olykor kiszökhet a rendszerből, ilyenkor szükséges a berendezés újra töltése. Ugyanakkor a nem megfelelő mennyiségű, vagy feleslegesen túltöltött gáztöltet esetén is romlik a klíma üzem közbeni gazdaságossága, hatásfoka.

Érdemes ismerni a működését is, amiről az Inverteres klíma működése című cikkben írunk.

Összegzés

Jól látható tehát, hogy a klíma energiafogyasztása sok tényezőtől függ és nincs ez másképp az inverteres klímák esetében sem. Ugyanakkor a modern működésnek köszönhetően a hagyományos régi típusú klímákhoz képest csupán töredéke ez energiafelhasználásuk, emiatt nagy népszerűségnek örvendenek a fogyasztók körében.

Miközben használjuk a klíma berendezést, ismerni kell a garanciális feltételeket is, hiszen mindegyik gyártónál mások a feltételek. Ezekről részletesen az Inverteres klímák garanciális feltételei című cikkben írtunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .