Fűtés split klímával

futes-split-klimaval

Itthon még furcsán hangzik a fülünk számára, hogy klíma berendezéssel fűtsünk, amikor mi csak arra tudunk gondolni, hogy a klíma az bizony hűt.

Pedig a fűtés split klímával gazdaságos megoldása lehet a lakás vagy ház fűtésének egész télen.

Hogyan lehet fűteni split klímával?

Az inverteres split klíma berendezés, egy levegő-levegő hőszivattyú, ami hűtési üzemmódban a benti levegőt a hőcserélő segítségével lehűti, fűtési üzemmódban pedig felfűti. Azért gazdaságosabb, mert a hőszivattyú elv segítségével végzi a fűtés. A meleg levegőt szállítja a megfelelő helyre, ami kevesebb energiafogyasztással jár.

Az inverteres klímában speciális hűtőközeg van, ez egy vegyület, ami átalakul cseppfolyósból gázhalmazállapotba és vissza, így lesz alkalmas a hőelvezetésére.

Előfordul, hogy még a klímát hűtésre használó tulajdonosok sem tudják, hogy a klíma képes arra is, hogy fűtsön. Pedig a jelenleg forgalmazott készülékek nagy része már tökéletesen alkalmas arra, hogy kiváltsa a korábbi fűtésrendszereket.

Ha szeretnénk a költséghatékonyan fűteni inverteres split klímával, akár még a -20 fokos hidegben is megoldható az energiatakarékos működtetés, csak arra van szükség, hogy olyan klímaberendezést válasszunk, ami nagyobb teljesítményű ahhoz képest, amekkorára szükség van.

Ha szeretne részletesebb információkat az inverteres split klímáról, akkor érdemes elolvasni az inverteres split klíma jelentése című írásunkat.

Többnyire az oldalfali klímával szoktak fűteni, hiszen ez a legelterjedtebb klíma típus lakossági téren. A Mit érdemes tudni az oldalfali klímáról? című cikkben részletesen írtam róla.

klima-kulteri-es-beltéri

Drága a fűtés split klímával?

A köztudatban benne van, hogy a klíma sokat fogyaszt, a működtetése nagyon drága, ezért korlátozzuk a meleg napokra az életmentő hűsítő működést.

De tudnunk kell, hogy az inverteres split klíma nem fogyaszt sok áramot, a fogyasztása egyenletesen alacsony, nincsenek nagy hullámzások és energialöketek, mint amikor régebbi klímák lecsapták még a biztosítékot is.

Ezen kívül igénybe vehetjük az éjszakai áram és a H-tarifa még kedvezőbb lehetőségeit is.

Ha szeretne a H-tarifáról részletesebb információkat, azokat a Fűtés inverteres split klímával című cikkben találja.

Inverteres split klímával való fűtés előnyei

Bizonyos típusoknál már gazdaságosan működtethető és felfűthető az adott helység. Több előnyük is van.

  • A bekapcsolás után azonnal forró levegőt kezd el fújni, így gyorsabban melegít.
  • Állítható hőmérséklet.
  • Állítható a meleg levegő kifújás iránya.
  • Állítható a meleg levegő kifújás erőssége.
  • A gázos, radiátoros rendszerrel szemben néhány perc alatt fel tudja fűteni a helyiséget, továbbá akár -20 C hidegben is képes fűteni megfelelő hatásfokkal.
  • Az inverteres klímával való fűtés már egyáltalán nem drága. Gondoljuk az éjszakai áram, és a H-tarifa használatára.
  • Ugyanaz a rendszer dolgozik télen és nyáron, nem kell kazánt állítgatni. Beállítjuk a kívánt hőmérsékletet (akár télen, akár nyáron), és azt élvezhetjük.
  • A lakásunkba kívánt hőmérsékletet beállíthatjuk akár egy mobiltelefon segítségével, távolról is. Sőt, akár időzítve is beállíthatjuk, hogy meleg legyen, mire a gyerek hazaér.
  • Programozhatjuk a beállítandó hőmérsékletet, például amíg senki sincs otthon, ne fűtsön feleslegesen a készülék.
  • A modern inverteres split klímák légszűrőkkel is rendelkeznek, ezért a levegő tisztább és a pára mennyisége is csökkenhet. Ezzel a lakásban csökken a penészedés esélye is.

Az inverteres klímának még több előnye is van, amiről Az inverteres klíma 7 előnye című cikkben írtam.

futes-split-klimaval

A klíma karbantartásának fontossága

A klímát beszerelni egyszerűbb, mint kiépíteni egy gázzal vagy hőszivattyúval működő fűtésrendszert.

Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a klímaberendezést rendszeresen tisztítani kell. A hagyományos klímákat évente egyszer elég takarítani, de a fűtésre használt klímát a fűtési és a hűtési szezon előtt ki kell tisztítani.

Fontos, hogy a tisztítást szakember végezze, aki nem okoz kárt és észreveszi az esetlegesen felmerülő problémákat is.

Azonban, ha rendszeresen karbantartjuk, a klíma meghibásodása lényegesen ritkább, mint a többi fűtésrendszeré.

Összegezve

Ma már a fűtésre is igazán hatékony megoldás az inverteres split klíma. Költséghatékony, és a karbantartáson kívül nincs vele más dolgunk. A klíma olcsóbb megoldást jelent a többi fűtőrendszernél. Ezen kívül légszűrőkkel is rendelkezik, szűr és párátlanítja a lakás levegőjét, ezzel csökkenti a penészedés lehetőségét is.

Ha fűtésre is szeretnénk használni a klímaberendezést, érdemes szakember segítségét kérni a legjobb inverteres split klíma kiválasztásában.

A Wikipédia légkondícionáló cikkében sok hasznos információ van a klímákról.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .