Inverteres klímák összehasonlítása

Amikor valaki klíma vásárlásra adja a fejét, akkor az mindig egy hosszú távú befektetésnek tekinthető. Éppen ezért vásárlás előtt mindig érdemes eldöntenünk mire is fogjuk használni jövőbeni berendezésünket és ez alapján végezni az inverteres klímák összehasonlítását.

Klíma elhelyezése

2013 óta EU szabvány szerint kötelező inverteres, hatékony klímákat használni. Ez energiahatékonyságból és környezetbarát szempontból rendkívül kedvező, de valamivel drágább mulatságot jelent. Cserébe sokkal kiegyenlítettebb a hűtés, nem kell “ki/be” kapcsolgatni és mindig az optimális teljesítményt adja le.

Elhelyezését tekintve a split klíma lehet:

  • Oldalfali split klíma: Lakossági használatra a legelterjedtebb megoldás. A jól ismert doboz(ok) a falon és a kültéri egység valahol a lichthofba szerelve. A klíma elemzéseim és legjobbak listája is ilyen szerkezetekről szólnak.
  • Parapet klíma: Leginkább egy radiátorra hasonlító parapet klíma akkor lehet hasznos, amikor valamiért nem megoldható a mennyezet közeli szerelés. Sajátossága miatt könnyebben és rugalmasabban telepíthető. Nagy előnye, hogy nagy kapacitású is kapható belőle (10+ kW) így alkalmas nagy terek, üzletek hűtésére.
  • Mennyezeti: Álmennyezetbe építhető hőcserélő rendszer. Irodákhoz kitűnő megoldás. Ez már nem az a szint, amit szakember nélkül ki tudsz választani a netről.

A mobil klíma is egy lehetőség, ha hűteni szeretnénk egy helyiséget. Az Oldalfali klíma és mobilklíma összehasonlítása című cikkben részletesen összehasonlítjuk a két típust.

Klíma teljesítménye

Nagyon fontos különbség a klímaberendezések közt a teljesítményük. Hogy milyen teljesítményű klímára van szükség azt a hűtendő szoba/lakás mérete határozza meg. A klímák teljesítményét Magyarországon legtöbbször kW-ben adják meg.

Egy átlagos szoba egyetlen négyzetméterére kb. 0,1 kW hűtőteljesítmény szükséges. Vagyis egy kisebb teljesítményű 2.5 kW -os klímaberendezés megközelítőleg egy 25 m2 szoba hűtését képes ellátni. Azonban ha nagy, napos ablakfelületek vannak a szobában, akkor az csökkenti a hűtés hatékonyságát.

Termszétesen a fogyasztás alapján is össze lehet hasonlítani az inverteres klímákat. Általánosságban az inverteres klímák fogyasztásáról az Inverteres klíma fogyasztása című cikkben írtunk.

Klíma márka választása

A különféle szabványoknak, valamint szigorításoknak köszönhetően elmondható, hogy magas az EU-n belül a forgalomba hozható klímák minőségi küszöbe. Mivel törvény szabályozza, hogy magas energiahatékonyságú inverteres készülékeket lehet már csak telepíteni, minden gyártó kénytelen jó termékekkel előállni. Emiatt igazán rossz választás sincsen a piacon.

A különbségeket az élettartam, garanciális idő, a meghibásodások aránya és az extra funkciók jelentik. Az eltérő márkájú, de azonos tudású készülékek között szerencsére nem tapasztalhatunk jelentősebb árkülönbséget.

Tapasztalt klímaszerelők többnyire 3 kategóriába sorolják az egyes márkákat:

  • Felső kategória: Daikin, Fujitsu, Panasonic, Toshiba, LG
  • Középkategória: Fisher, Gree
  • Alsó kategória: HD, Midea

Összefoglalva

Tehát klímaberendezés vásárlása előtt mindenképp ellenőrizzük, hogy mekkora helyiséget is szeretnénk hűteni/fűteni a jövőbeni klímánkkal. Ezután kiválaszthatjuk a megfelelő teljesítményű berendezéseket, majd a pénztárcánkhoz méretezve válogathatunk a felső. középső, vagy alsó árkategóriás termékek között.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .