Oldalfali klíma és mobil klíma összehasonlítása

oldalfali-klima-mobil-klima-osszehasonlitasa

Gyakran felmerül a kérdés, hogy az oldalfali klímák, melyek egy fix helyre vannak beépítve, vagy a mobil klímák előnyösebbek a számunkra.

Ahhoz, hogy összehasonlíthassuk őket, fontos tudni, hogyan kerül a klímaberendezés a szobánkba, mennyire zajos, milyen fogyasztása és költséghatékonysága van, valamint azt is, hogy mennyire kell kézzel belenyúlnunk a működésbe.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve, hasonlítsuk össze az oldalfali és a mobil klímát.

Oldalfali klíma és mobil klíma összehasonlítása a klíma elhelyezése, beépítése szerint

Az oldalfali klíma a split klímák családjába tartozik, amit osztott klímának is nevezünk, mert egy vagy több beltéri egysége lehet, és egy kültéri egysége. Az oldalfali split klímák a kisebb helyiségek hűtésére, fűtésére optimálisak, ezeket tudják könnyen az elvárt hőmérsékletre hozni. Az oldalfali klíma beltéri egysége a lehűteni/fűteni kívánt helyiségben van, a külső egység a helyiségen kívül, a kültérben. A klíma beépítése egyszeri, ám falbontással járó munka.

A mobil klímák egyetlen helyiséget tudnak egyszerre hűteni, ahol éppen elhelyezkednek, ugyanakkor nagyobb mozgásteret adnak, pont azért, mert arrébb lehet helyezni őket, ha szükséges. Elhelyezése nem jár semmilyen falbontással.

Ha kis helyiségbe szeretnénk klímát telepíteni, akkor segítséget nyújthat a Klíma kis helyiségbe című cikk.

Oldalfali klíma és mobil klíma összehasonlítása a költséghatékonyság szerint

Oldalfali klímát már nagyon alacsony, akár 1,5-2 kW-os teljesítménnyel is találunk, ami azt eredményezi, hogy nyáron élhetően hűvös a lakásunk, mégsem kell egy vagyont fizetni a villanyszámlára.

A mobil klíma legalább 2,6 kW teljesítményt igényel egy átlagos szoba lehűtésére, nagyobb lesz a fogyasztása, ezáltal a villanyszámla is.

Az oldalfali klímát bemutattuk részletesen a Mit érdemes tudni az oldalfali klímáról? című cikkben.

Oldalfali klíma és mobil klíma összehasonlítása a zajhatás szerint

Ahol gépek működnek, ott zaj van, ezt elfogadjuk. De fontos tudni, hogy a klíma, ami éjszakára lehűti a hálószobát, milyen zajjal működik.

A motorok és kompresszorok zajt adnak ki működés közben. Az oldalfali klíma kültéri egysége a szobánkon kívül helyezkedik el, ezért a zaj egy része nem ér bennünket. Ráadásul van csendes vagy éjszakai üzemmód, ezen kívül van lehetőség arra is, hogy beprogramozzuk a berendezést arra, hogy mire hazaérkezünk, hűtse le a szobát, így nem kell egész éjszaka működnie.

A mobil klíma lényegesen zajosabb, mert a motorok és kompresszorok egy berendezésben helyezkednek el. Ezért a zajszint elérheti az 50-60 dB-t. A mobil klíma esetében is lehet programozásra lehetőség, így nem kell egész éjjel működnie.

Oldalfali klíma és mobil klíma összehasonlítása a klíma működése szerint

Az oldalfali klímát beállítjuk a kívánt hőmérsékletre, és kész. A klíma berendezés egyéb beavatkozást nem igényel.

A mobil klíma kondenzvíz tartáját gyakran kell ürítenünk, vagy az elvezető csövet ki kell vezetnünk az ablakon át a szabadba.

A mobil klímaberendezésnek esetében mindenképpen szükség van a meleg levő kifújására. Ez általában egy erre a célra kialakított szellőző csövön keresztül történik. Ezenkívül, fontos odafigyelni, hogy a mobil klíma használat idején gyakrabban szellőztessünk.

Összegezve

Oldalfali klímák olcsók, széles választékból könnyen beszerezhetjük. Felszerelni és javítani könnyű őket, és a pótalkatrész sem jelent gondot. A klíma nem foglal sok helyet, biztonságosan lehűti a kisebb lakásokat és a villanyszámlát sem tornázza magasra. A készülékek nagy részével már fűteni is lehet, kiválthatja a meglévő fűtésrendszerünket is, gazdaságosan.

A mobil klíma nagyobb fogyasztású, zajosabb és több beavatkozást igényel működés közben, azonban a telepítése egyszerű. Ezért mobil klímát akkor javasolt használni, ha oldalfali klíma beépítésre nincs lehetőség, például nyaralók, albérletek esetén.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .