Inverteres klíma áramfelvétele

inverteres-klima-aramfelvetele

Sokan nem tudják, de a klímáknál kW-ban megadott hűtő-fűtőteljesítmény nem azonos a villamos fogyasztással. De akkor mégis mitől függ egy inverteres klíma áramfelvétele?

Mitől függ az inverteres klíma áramfelvétele?

Megtévesztő, hiszen egy “három és feles” klíma nem fogyaszt 3,5 kW-ot óránként. A felvett villamos teljesítmény valójában mindig jóval kevesebb a fűtő-hűtő teljesítménynél.

A valós villamos fogyasztást külön adják meg a klímákhoz: áramfelvétel (A), vagy teljesítmény felvétel (W) formában.

Egy átlagos klímaberendezés kevesebbet fogyaszt, mint egy porszívó, vagy akár egy hajszárító. Erről digitális háztartási fogyasztásmérővel is meggyőződhet, amellyel akár az éves összfogyasztást is lehetséges végig követni.

A klíma fogyasztásának meghatározása:

Vegyünk alapul egy 3,5 kW-os (3500 W) hűtőteljesítményű nem inverteres (fix teljesítményű, sima “ki-be kapcsolós”) klímát. Vegyük úgy, hogy megállás nélkül megy a kültéri egység kompresszora, és osszuk el a klímaberendezés EER-értékével (hűtés üzemi hatékonyság), ami legyen egy jellemző ‘3,5’-ös érték. (3500 / 3,5) Az eredmény: 1000W, azaz 1,0 kWh.

A gyakorlatban ez akár a harmadánál is kevesebb lehet – hiszen a klímaberendezés érzékeli a beállított cél-hőmérsékletet, és magától ki-be kapcsol. Az inverteres klíma közelítve a célhőmérséklethez előbb leszabályozza a leadott teljesítményt, illetve szintén lekapcsol, ha szükséges.

Fűtés klímával

Klímával való fűtésnél is ugyanez a számolás, csak ott EER helyett COP értékkel és egy kicsit eltérő teljesítménnyel számolhatunk, mivel a hűtő-fűtő klíma gyári fűtőteljesítmény értéke mindig nagyobb, mint a hűtőteljesítmény.

Inverteres klíma áramköri szükségei

Mivel a klímaberendezések lakossági viszonylatban 2 – 8 Amper áramot fogyasztanak, csak elvétve van szükség plusz villanyszerelési munkára klímaszereléskor. Kiváltképp, mióta az inverteres klímák növekvő ütemben szorítják ki elavult elődjeiket. Felújításkor, lakásépítéskor ettől függetlenül érdemes külön áramkört kialakítani.

Mennyit fogyaszt az inverteres klíma? Ez egy lényeges kérdés, amiről az Inveteres klíma fogyasztása című cikkben írtunk.

inverteres-klima-aramfelvetele

Váltakozó áramfelvétel

Az inverteres klímáknak üzem közben változó a hűtő vagy fűtőteljesítménye, ezáltal villamos teljesítmény/áramfelvétele is, tehát amikor a kültéri egység üzemel, nem számolhatunk állandó csúcsértékkel, de olyan sűrű, és hosszú kikapcsolásokkal sem. Emellett az inverteres klíma hatásfoka (EER, COP érték) részleges terhelésen megváltozik, jobb lesz! Ilyen klímával akár 30-40%-ot is megtakaríthat folyamatos üzemnél. Emiatt egyre elterjedtebb fűtési megoldás az inverteres klíma.

A klíma üzemideje, így villamos fogyasztása függ attól, hogy

  • inverteres, vagy nem inverteres klíma készülékkel rendelkezik
  • milyen minőségű a klíma (hatásfok: EER-COP érték)
  • rendszeresen karban van-e tartva, gázhiányos-e
  • milyen hűtő / fűtőteljesítményű klímáról beszélünk
  • milyen hőmérséklet van a szabadban, és a helyiségben – ehhez képest hol a célhőmérséklet
  • milyen a ház hőszigetelése
  • milyen hőtermelő eszközök vannak a légkondival hűtendő-fűtendő helyiségben.

Mivel spórolhatunk?

Már azzal is spórolhat, ha meglévő klímáját rendszeresen tisztítja illetve tisztíttatja, hiszen az eldugult szűrők, elkoszolódott hőcserélők akadályozzák a levegő szabad mozgását, ezáltal feleslegesen megnő a klíma üzemideje (illetve túlmelegedik), és csökkent hatásfokkal üzemel.

Nem megfelelő mennyiségű, vagy feleslegesen túltöltött gáztöltet esetén is romlik a klíma üzem közbeni gazdaságossága, hatásfoka.

Többek között az alacsony fogyasztása az egyik előnye az inverteres klímának. Van még sok más előnye. Az inverteres klíma 7 előnye című cikkben hét ilyen leőnyt sorolunk fel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .