Inverteres klíma működése

inverteres-klima-mukodese

Kezdetben az ember megalkotta a klímaberendezést és látta, hogy ez jó. Ugyanakkor látta, hogy ez nem tökéletes és sok áramot is fogyaszt, így megalkotta az inverteres klímát és azóta nincs problémája a hőséggel és a villanyszámlára sem megy rá ingje, nadrágja.

De mégis mitől ilyen jó az inverteres technológia? Ezt vesszük át most kicsit részletesebben.

Hagyományos klíma működése

A hagyományos klímákra a szakirodalom csak „On-Off” berendezésekként hivatkozik. Ezek a legegyszerűbb működési elvvel üzemelő eszközök. Bekapcsolást követően a kompresszor egészen addig üzemel, amíg a beállított hőmérsékletet el nem éri, miután ez sikerül neki, nemes egyszerűséggel kikapcsol. Ezt a hullámvasutas életmódot egész nap folytathatja. Azonban minden egyes indításnál a villamos hálózatunkat egy hirtelen lökés éri és ezáltal az áramfogyasztása is megugrik átmenetileg.

Ráadásul az egyszerű működési elve miatt a szoba hőmérsékletének precíz beállítása is lehetetlen. Gondoljunk csak bele: egy forró nyári napon 33 fokon bekapcsoljuk, nagy erőlködések árán lecsökkenti a szoba hőmérsékletét 26 fokra, majd ezt követően mint aki jól végezte dolgát megpihen. A szoba hőmérséklet újból emelkedni kezd, amíg újra harcba nem küldjük hagyományos klímánkat, így folyamatosan ingadozó hőmérsékletnek vagyunk kitéve.

Inverteres klíma működési elve

Ezzel szemben az inverteres klíma működésének szíve-lelke a kompresszor, mely folyamatos működésével szabályozza a teljesítményt. Emiatt a hűtés folyamatos és a kezdeti intenzitás sem olyan drasztikus, mint a hagyományos változatnál. Emiatt kisebb a megbetegedések kockázata és a klíma használatából eredő ízületi fájdalmak száma is kevesebb. A folyamatos működésnek köszönhetően a villamos hálózat terhelése is elmarad a hagyományos típusokhoz képest és ráadásul a kiválasztott hőmérsékletet is precízen képes tartani.

Az inverteres klíma működéséhez szorosan kapcsolódik az áramfelvétele is. Az inverteres klíma áramfelvétele című cikkben részletesen írtunk erről.

inverteres-klima-mukodese

Az inverteres klíma költséghatékonysága

Ennek oka, hogy a klíma a beltéri egységébe épített hőérzékelők segítségével kiszámolja, hogy a kompresszornak milyen teljesítménnyel kell üzemelnie a beállított hőmérséklet tartásához. Amint a berendezés eléri a kiválasztott hőfokot, a kompresszor fordulatszámát lecsökkenti, pontosan annyira hogy ezt az értéket szinten tarthassa. Tulajdonképpen ez az inverteres klíma költséghatékony üzemelési periódusa.

Érdemes még azt is megemlíteni, hogy a hagyományos klímákkal összehasonlítva a működése is sokkal halkabb. Ez annak köszönhető, hogy a hűtőközeg a berendezésben folyamatosan áramoltatva van. A régebbi típusoknál, a ki-be kapcsolás miatt a hűtőközeg is újból és újból keringésre van kényszerítve, ezért működése is hangosabb, mert ezt egyfajta folyamatos sustorgó hangot bocsájt ki.

Ha nem teljesen érthető az inverteres klíma fogalma, akkor ajánljuk a Mit jelent az inverteres klíma? című cikket.

Inverteres klíma előnyei

  • kevésbé terheli az elektromos hálózatot
  • folyamatosan tartja a beállított hőfokot
  • halkabb működésű
  • kisebb a megbetegedések kockázata
  • költséghatékonyabb
  • éjszakai üzemmód

Inverteres klíma hátrányai

Az inverteres klíma esetén is általában ugyanazok a hátrányok szoktak csak felmerülni, mint ami egy hagyományosnál is felmerülhetne. Egyrészt a beszerelés és javítási költségek lehetnek magasak, amik természetesen szakembert kívánnak. Másrészt fontos odafigyelnünk a berendezés folyamatos tisztítására, hiszen a megtelepedő baktériumok komolyabb megbetegedésekhez is vezethetnek.

Összefoglalva:

A hagyományos klímák mára háttérbe szorultak, ennek oka, hogy az inverteres klímák sokkal hatékonyabbak, működésük halkabb és kevésbé megterhelő az elektromos hálózat számára.

Ezért amennyiben valaki klíma berendezés beruházásán gondolkodik, mindenképp javasolt az inverteres típusok közül választani.

Az inverteres klímák is meghibásodhatnak, ezért érdemes ismerni a garanciával kapcsolatos információkat. Az inverteres klímák garanciális feltételei című cikkben erről részletesen írtunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .