Klíma a lakásba

klima-lakasba

A hőmérséklet folyamatosan ostromolja a rekordokat, tehát már nem lehet kérdés, hogy a lakásba szükség van klímára.

Ha jól választunk klímát, akkor egyszerű a beszerelés és még a lakás fűtését is költséghatékonyan meg tudjuk oldani vele. Ehhez nyújtunk segítséget ebben a cikkben.

Hová kerüljön a klíma a lakásba?

A lakásokat, családi házakat az inverteres split klímák tudják leghatékonyabban megfelelő hőmérsékleten tartani. A lakás mérete szerint választhatunk egy kültéri egységhez egy vagy több beltéri egységet. Egy beltéri klíma egy helyiséget tud lehűteni, ha az egész lakást szeretnénk hűteni vagy fűteni, akkor több beltéri egységet is lehet egy kültéri egységre rákötni.

Az inverteres split klíma jó tulajdonságairól és előnyeiről a Mit jelent az inverteres klíma című írásunkban olvashat többet.

Minden komoly tervezést igényel, hogy hova kerüljön a klíma felszerelésre. A klímaberendezésnek stabil helyre van szüksége a felszereléshez, ami kizárja az utólag beépített vékony gipszkarton falat például. Szellőzésre is szüksége van a beltéri egységnek, ezért nem lehet például szorosan a plafon alá elhelyezni.

Ha egyetlen beltéri egységgel szeretnénk lehűteni a lakást, akkor fontos, hogy azt a legmelegebb szobában tegyük. A nagy ablakokkal, napsütötte falakkal rendelkező lakrészben, például a nappaliban. Vagy nyugati fekvésű szobában, az ablaknál, ahová a legtovább süt a nap. Esetleg a naptól leginkább felforrósodó falfelületnél hűtsünk. Így hatással lehetünk az egész lakás hőmérsékletére.

Az is fontos még a klíma elhelyezésénél, hogy a klíma NE közvetlenül az ágyra vagy az ülőgarnitúrára, dolgozóasztalra fújja a hideg levegőt. Mert úgy a megfázunk alatta.

Tehát a klíma elhelyezéséhez szempontok, amiket érdemes figyelembe venni:

  • Stabil hely, ahol rögzíteni lehet biztonságosan.
  • Tudjon szellőzni a klíma berendezés.
  • A legmelegebb helyiségbe mindenképp tenni kell.
  • Ne az ágyra, fotelre, dolgozóasztalra irányítsuk közvetlenül.
klima-lakasba

Mikor érdemes szereltetni a klímát a lakásba?

Gyakori tévedés, hogy tavasszal, nyár elején akarunk klímát venni és szereltetni. Ilyenkor már szerelőt sem nagyon találunk, és a klímák is drágábbak.

Ha előre gondolkodunk, akkor az ősz a legalkalmasabb a klímaszerelésre, még akkor is, ha nem fűteni akarunk vele.

Ugyanis ősszel a klímaberendezések ára csökken. Ezen kívül a szerelők „főszezonja” is véget ért. Kapkodni sem kell már. Így lesz idő arra, hogy a szakemberrel megtervezzük a klíma helyét és a szerelőnek sem a 40 fokban kell a kültéri egységet felraknia.

A klíma berendezések a lakásban általában az oldalfalra kerülnek felszerelésre, ezért érdemes elolvasni a Mit érdemes tudni az oldalfali klímáról? szóló részletesebb írásunkat.

Összegezve

A lakásba split klímára van szükség ahhoz, hogy a hőségben is élet- és munkaképesek legyünk. A klíma elhelyezése a lakásban komoly szakértelmet igényel, érdemes a szerelővel egyeztetni erről.

És végül, a klímát érdemes ősszel beszerezni, és felszereltetni akkor is, ha nem azzal akarunk fűteni a télen. Így biztosan találunk szabad kapacitással rendelkező szerelőt, és a klíma berendezés is olcsóbb lesz.

Ha kicsi a lakás, akkor is lehet klímát telepíteni, amiről a Klíma kis helysiégbe című cikkben írtunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .