Klíma kis helyiségbe

mobilklima-kis-helyisegbe

A klíma ma már alapfelszereltsége az ember életének. Akkor is, ha pisi irodába, vagy kicsi garzonban lakik. Azért, mert manapság nem lehet előre tudni, hogy milyen időjárás lesz. Lehet, hogy reggel még ősz van, de délre már lehet kánikula.

Ezért biztos, ami biztos, mindenképp szükség van klímára, egyrészt a hőguta ellen, másrészt pedig jó, ha fűteni is lehet vele, mert délben lehet, hogy kánikula van, de éjszakára megérkezhet a tél.

Nem mindegy azonban, hogy mekkora és milyen klímát veszünk.

Klíma kis helyiségbe – legyünk mobilak?

Ha egyetlen helyiséget szeretnénk hűteni/fűteni, akkor elgondolkodhatunk akár egy mobil klímán is. Nem kell felszerelni sehova. Le fogja hűteni a helyiséget, nem fogyaszt sokat. Elég az ablak környékére állítani, és ablakon kidugni a kondenzvíz elvezető csövet és kész.

Van azonban egy kis hátránya a mobilklímának, elég zajos.

Klíma kis helyiségbe – van olyan, hogy kicsi klíma?

Ha a mobilklíma nem vált be, nézzünk körül az oldalfalra szerelhető klímák között, és válasszunk inverteres split klímát. Azért érdemes őt választani, mert egyenletesen működik, nem kapcsolgatja magát ki és be. Ezáltal nem fújja le a hajunkat, nem csapja le a villanyórát, és nem eszik ki bennünket a vagyonunkból.

Ha szeretne részletesebb információkat, Az inverteres klíma 7 előnye című cikkben részletesen írok az inverteres klíma előnyeiről.

Kicsi helyiségbe kicsi klíma kell. Ezért érdemes mono, vagy mini split klímát választani, ami kb. 30- 40 négyzetméteres helyiségig megbízhatóan működik. Érdemes minden egyes klímaberendezésnél megnézni, hogy mekkora területre javasolják, mert nagy a szórás.

inverteres-klima-alulrol

Klíma kis helyiségbe – a legfontosabb tulajdonságok

Érdemes összeszedni a kívánt tulajdonságokat, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb klímát. Tehát a legfontosabb tulajdonságai egy kis helyiségbe való klímának a következők:

  • A teljesítménye ne legyen nagyobb a szobánál, mert hangosabb lesz, és többet fogyaszt, mint kellene.
  • Csendesen működjön, mert egy kis helyiségbe amúgy is nagyobbnak tűnik a zaj.
  • Vízszintesen fújja a levegőt (a plafonra), mert a kis helyiségbe, akár hogy igyekszünk, mindig alatta leszünk. Ezért ne ránk fújja, hanem vízszintesen.
  • A kültéri egység rozsda-ellenálló legyen.
  • Távirányítóval irányítható legyen.
  • Jó, ha légtisztítós, füst és baktérium szűrős.
  • Jó ha időzíthető (24 órás).
  • Jó, ha áramszünet után automatikusan tud újraindulni.

ÉS! Gondolkodjunk előre, és válasszunk olyan split klímát, amivel fűteni is tudunk. Nem kell megijedni tőle, ha megismered, szeretni fogod.

Minden kérdésedre megtalálod a választ, a Fűtés split klímával című írásomban.

Összegezve

Ha kis helységbe keresünk klímát, akkor érdemes a split klímák közül választani. A mobil klíma hangos, a hagyományos klíma meg lecsapja a villanyórát és lefújja a hajad. Válassz mini vagy mono split klímát és még a fűtésedet is megoldja télen.

A lakásba történő telepítés előnyeiről és hátrányairól már írtunk a Klíma lakásba című cikkben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .