Mennyibe kerül egy klíma?

A klíma megléte ma már egy áldásos dolog, minden otthonban és irodában, hiszen a nyári kánikulában kellemes hűvöset, a téli hidegben pedig meleget varázsolhat az adott helyiségbe. Emiatt ma már igen népszerű berendezésnek mondható és nem meglepő módon egyre több épületben megtalálható. Azok esetében akik azonban még nem rendelkeznek ilyen készülékkel joggal merülhet fel, hogy mennyibe is kerül egy klíma és milyen feltételekkel telepíthető? A alábbiakban ezzel foglalkozunk részletesebben.

Klíma berendezés ára

Hogy mennyibe kerül egy klíma, ahogy minden elektronika termék esetében minőségbeli különbségek befolyásolják. Az ár nagyban függ a gyártótól, típustól, elérhető funkcióktól, designtól is. A széles palettának köszönhetően mindenki talál igényeihez, miközben élettartamot és garanciát illetően jelentős különbségek nincsenek a minőségi termékek esetében.

Egy olcsóbb klíma is ugyanúgy hűti/fűti otthonunkat mint egy jóval drágább berendezés, továbbá fogyasztást tekintve sincsenek nagy eltérések. Igazából az extrák, a design, valamint maga a gyártó az, ami magasabb árkategóriába helyez egy berendezést.

Kivételt jelentenek azonban a régi típusú klímaberendezések, melyek esetében sem a teljesítmény, sem a fogyasztás nem éri el a mai légkondicionáló berendezések szintjét.

Amennyiben mindenképp számszerűsíteni szeretnénk a klímaberendezések árait. a legkedvezőbb áron elérhető klíma készülék bekerülési értéke bruttó 140 000 forintra tehető, természetesen ennél olcsóbbat is találhatunk, de a drágább készülékekkel is éppúgy találkozhatunk.

Klíma beszerelési költsége

A klíma készülékek szerelési költsége szerencsére nem túl magasak. Beszerelés esetén számíthatunk egy általános szerelési díjra, ami függetlenül a körülményektől állandó és tartalmazza a beltéri és kültéri egység ideális helyre történő felrakását, annak szakszerű összekötését, a berendezés működésének ellenőrzését, tájékoztatást a készülék használatáról, a garanciális javítást és a kiszállási díjat. A kivitelezőtől függően egy 40-50 ezer forintra tehető.

Szerelési költségek elhelyezés szerint

Amennyiben egy adott berendezésnél a kültéri és beltéri egység ugyanazon a falon van, egyszerű szerelésről beszélünk, ahol nincs szükség csővezetésre, így a szerelési díj csupán az alapdíj lesz. Viszont ha a két egység között nagyobb a távolság akkor csővezetésre van szükség, mely rézcsőből, a kondenzvíz elvezetésére szolgáló csőből és elektromos vezetékből áll. Ez további 10-20 ezer forintos költséget jelenthet. Összességében elmondható, hogy egy klíma beszerelés nem jár magas költségekkel, viszont jelentősen növeli komfortérzetünket.

Klíma használatának ára

A klímaberendezés hűtéshez/fűtéshez használt elektromos áram fogyasztása nem egyenlő a klíma típusánál jegyzett értékekkel (2,5kW, 3,5 kW). Minden berendezésen feltüntetik az úgynevezett COP értéket (vagy más néven SCOP, EER, SEER) ami a klímakészülék hatékonyságát jelzi.

Átlagosan 4-es COP értékkel számolhatunk, ami azt jelenti, hogy 1 kW elektromos áram felhasználásával 4 kW hűtő/ fűtőenergia keletkezik. Ez azt jelenti, hogy egy 3,5 kW-os teljesítményű inverteres klíma egy óra alatt 1000-1100 Wattot fogyaszt. Összehasonlításként ez kevesebb mint egy átlagos teljesítményű hajszárító fogyasztása.

Klíma karbantartás költségei

A klíma azon berendezések közé tartozik, ahol a karbantartás költségei elhanyagolhatóak. Használattól függően évente egy, maximum két alkalommal szükséges a klíma tisztítását elvégezni. Ezt azonban minden esetben bízzuk szakértőre, így megőrizhetjük a klíma berendezés hatékony működését és persze egészségünket is.

Összegzés

Amennyiben tehát egy klíma berendezés teljes árát nézzük, akkor lemondható, hogy bonyolultabb beszerelés esetén is, közel 200.000 Ft-ból kivitelezhető a beszerzés és beépítés. Az ezt követő karbantartási, tisztítási költségek pedig elhanyagolhatók éves szinten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .