Hány fokos levegőt fúj a klíma?

A klíma működése áldásos tevékenység, de sokan nincsenek tisztába miként is varázsol ez a készülék hűsítő levegőt a nyári forróságba, vagy épp kellemes meleget a hideg téli napokba. Ahhoz hogy megérthessük a klíma működését és hogy hány fokos levegőt fúj a klíma adott szituációban. A következőkben ezt igyekszünk összefoglalni röviden.

Klíma működési alapelve

A klíma rendszerek működési alapelve az, hogyha egy folyadék elpárolog, az hőt von el a környezetétől. Ezt fizikai fogalomként az úgynevezett endoterm reakcióval írhatjuk el. Az endotermia törvénye szerint egy folyadék halmazállapot változása, hőt képes elvonni a környezetétől. Így működik a testünk is, ezért izzadunk, mert az elpárolgó izzadságcsepp hűti a testünket. A klímák működése során ugyanez történik, vagyis a gépbe keringetett folyadék, hol elpárolog, hol pedig lecsapódik. A párolgás alatt lehűti a levegőt, kicsapódásnál pedig felmelegíti azt.

Klíma működésének folyamata

Amennyiben pár rövid lépésben szeretnénk összefoglalni a klímák működését, akkor azt az alábbiakban tehetjük meg:

 1. A meleg levegőt egy ventilátorrendszer beszívja
 2. A beérkező levegő a párologtató csövekben lévő hűtőfolyadékot felmelegíti, így az hőt von el a környezetétől, azaz lehűti azt
 3. A lehűtött levegőt a klíma visszafújja a helyiségbe
 4. Az elpárolgott hűtőfolyadék a kondenzátor csövekbe kerül (külső egységbe)
 5. Ezt egy kompresszor nagy nyomáson tartva újra folyékony halmazállapotúvá alakítja
 6. Ez ugyan felmelegíti a környező levegőt, de mivel ez a kinti egységben történik, egyszerűen kikerül a szabadba
 7. A cseppfolyós hűtőfolyadék újra a beltéri egységbe kerül és az egész folyamat kezdődik előröl.

Mitől függ a klíma hőmérséklete

Az hogy milyen levegőt is képes az adott klíma berendezés generálni több dologtól is függ, például attól, hogy milyen hideg is a kiáramló levegő hőfoka, de az alábbiak is befolyásolhatják kiáramló hőmérsékletet:

 • Hány fok van a helyiségben?
 • Hány fok van kint?
 • Melyik sebességben van a beltéri egység ventilátora?
 • Hány perce üzemel a klíma?
 • Inverteres vagy hagyományos (on-off) a klíma?
 • Inverteres esetén hány fokra van állítva?

Ideális esetben nagyjából 10 fokkal kell kevesebbet kifújjon egy klíma mint amit magába szív. A leggyakoribb magas oldalfali klímák felül beszívják a levegőt alul pedig kifújják. A levegő ilyenkor áthalad rajta és a klíma lehűti. Ezért függ attól a kifújt hőfok, hogy mennyi levegő megy át, ha lassan a forog a ventilátor, akkor kevesebb levegő halad át rajta, így jobban lehűti a levegőt. Ha nagyobb fordulaton akkor több levegő halad át a rendszeren, ami viszont kevésbé hűl le.

Az inverteres klímák nagy előnye azonban, hogy képesek szabályozni a teljesítményüket hogy mindig csak annyit hűtsenek amennyi szükséges. Így ha +25°C van a helyiségben és 24°C fokra állítottuk akkor a klíma már nem fog teljes teljesítménnyel üzemelni mert érzi hogy mindjárt eléri a kívánt hőfokot.

Hány fokos levegőt fúj a klíma?

Ha tesztelni szeretnénk klímánkat, akkor állítsuk hűtés üzemre, a beltéri egység ventilátorát a legmagasabb értékre. A hőfok beállítás a legalacsonyabbra és várjunk legalább 10 percet még mérni kezdhetünk.

Ezt követően mérjük meg az egység tetejét milyen meleget szív magába utána mérjük meg mennyit fúj ki alul. Ha különbség 10 fok körüli akkor ideális hűtésre képes klíma berendezésünk.

Összegezve:

A klímából áramló levegő tehát több tényezőtől is függ, melyek egy része beállításbeli kérdés, míg más részt a külső környezeti hatások is befolyásolhatják a kiáramló levegő hőmérsékeltét.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .